Hírek

10 máj
Sárgulás 2024
Fogatokon és hintókon vonultak végig a városon a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint a Gazdaságtudományi Kar végzős hallgatói pénteken, csaknem félévszázados hagyományuknak megfelelően így búcsúztak a várostól és az intézménytől. Az idei Sárguláson csaknem 550 hallgató ünnepelte egyetemi tanulmányai végét.
10 máj
Családbarát tevékenységéért díjazták a Debreceni Egyetem Klinikai Központját
A gyógyítás mellett a dolgozók testi-lelki egészségének megőrzésében és a kommunikációban is kiemelkedő a Debreceni Egyetem Klinikai Központ tevékenysége. Az intézményben végzett magas színvonalú munkát Családbarát Kórház kitüntető címmel ismerték el. A díjat a Magyar Kórházszövetség kongresszusán, a Klinikai Központ vezetőségének képviseletében Balatoni Ildikó koordinációs alelnök vette át.
10 máj
Kiválóságok közössége
Megtartotta Tavaszi Tudományos Hallgatói Konferenciáját a Debreceni Egyetem Hatvani István Szakkollégiuma. Hét szekcióban hatvan előadás hangzott el pénteken a DAB Székházban, ahol új tanácstagokat is kineveztek.
09 máj
Világszínvonalú szaruhártya ambulancia Debrecenben
A legmodernebb eszközökkel segíti a betegségek korai felismerését és a műtétek precíz kivitelezését az a Cornea (szaruhártya) Ambulancia, amelyet csütörtökön adtak át a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szemklinikáján. A két rendelőből és kezelőből álló egység eszközparkjának komplexitása országosan egyedülálló. Az ambulancia mellett a 30 éve működő Cornea Bank is hozzájárul a Szemklinika világszínvonalú működéséhez.
09 máj
Sikerek, eredmények az oktatáskutatásban
Alumni találkozóval egybekötött szakmai konferenciát rendezett Mesterség és intelligencia az oktatáskutatásban címmel szerdán a Debreceni Egyetem Humán Tudományok Doktori Iskola keretében működő Nevelés- és Művelődéstudományi Doktori Program és a Nevelés- és Művelődéstudományi Intézet. Az eseményen egykori tanítványok és jelenlegi kollégák köszöntötték az alapítót, a 85 éves Kozma Tamás professor emeritust.
09 máj
Diplomáciai támogatás a partnerséghez
Tudományos együttműködési lehetőségekről egyeztetett a Debreceni Egyetemen Irán budapesti nagykövete. Morteza Moradian szerdai látogatása részeként Debrecenben tanuló iráni hallgatókkal is találkozott.
09 máj
Díjazott egyetemi professzor
Tanulmány kategóriában Artisjus Irodalmi Díjat vehetett át Bényei Tamás egyetemi tanár. A Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Angol-Amerikai Intézet Brit Kultúra Tanszék professzora Az angol irodalom története könyvsorozat 1930-tól napjainkig 1-2. rész címet viselő köteteiért részesült az elismerésben.
08 máj
DELAB: az Eb bűvkörében
Magyarország legnépszerűbb sportágának múltja, jelene és jövője, illetve a nyáron esedékes labdarúgó Európa-bajnokság került a fókuszba a DELAB keddi díszelőadásán az oDEon Színházban. Az Eb előtti kerethirdetést illetően egyetértés volt abban, hogy a kapuskérdés luxusprobléma. Az esélyekről szólva már eltérőek voltak a vélemények, azonban a csoportból való továbbjutásban minden meghívott reménykedett.
07 máj
Akadémiai Díjat vehetett át a DE professzora
Rangos tudományos elismerésben részesült Maticsák Sándor, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelvtudományi Intézet professzora, a Finnugor Nyelvtudományi Tanszék vezetője. Az Akadémiai Díjat a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) május 6-i ünnepi ülésén adták át Budapesten.
07 máj
Alkotással a gyógyulásért
Különleges tárlat nyílt a Debreceni Egyetemen. A kiállított tárgyakat, a hímzett táskákat, kerámiákat, vesszőkosarakat ugyanis a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika Nappali Rehabilitációs Osztályán gyógyulók készítették. A szervezők a kiállítással a pszichiátriai betegekkel szembeni megbélyegzést szeretnék csökkenteni.

Oldalak