Hírek

07 máj
Akadémiai Díjat vehetett át a DE professzora
Rangos tudományos elismerésben részesült Maticsák Sándor, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelvtudományi Intézet professzora, a Finnugor Nyelvtudományi Tanszék vezetője. Az Akadémiai Díjat a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) május 6-i ünnepi ülésén adták át Budapesten.
07 máj
Alkotással a gyógyulásért
Különleges tárlat nyílt a Debreceni Egyetemen. A kiállított tárgyakat, a hímzett táskákat, kerámiákat, vesszőkosarakat ugyanis a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika Nappali Rehabilitációs Osztályán gyógyulók készítették. A szervezők a kiállítással a pszichiátriai betegekkel szembeni megbélyegzést szeretnék csökkenteni.
07 máj
Kitaibelia – rangos társaságban a Debreceni Egyetem folyóirata
Ismét rangsorolták a tudományos folyóiratokat, köztük a Scopus adatbázis idézettségi adatai alapján a DE Természettudományi és Technológiai Kar Növénytani Tanszékén készülő botanikai-természetvédelmi folyóiratot, a Kitaibeliát. A Scimago Journal Rankings legfrissebb adatai szerint a folyóirat bekerült a 2. kvartilisbe.
07 máj
Egyetemi delegáció Kínában
Shanghai és Nanjing több egyetemén tett látogatást a Debreceni Egyetem küldöttsége április végén. Az intézményi vezetők a 13. Educational Global Partners Conference keretében tartott kínai-magyar felsőoktatási fórumon is részt vettek.
07 máj
Tudományos diákköri konferencia a BTK-n
A Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kar (BTK) 14 intézetének, tanszékének 117 hallgatója bizonyította tudását a kar tudományos diákköri megmérettetésén. A rendezvény célja a tehetséggondozás mellett, hogy a hallgatók folyamatos visszajelzést, támogatást kapva készülhessenek a 2025-ös Országos Tudományos Diákköri Konferenciára (OTDK).
07 máj
Borbély György (1943-2024)
Életének 81. évében 2024. április 23-án elhunyt Borbély György nyugalmazott egyetemi tanár, az egykori Kossuth Lajos Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem Természettudományi Karának volt dékánja.
06 máj
Családi Nap a Debreceni Egyetemen
Idén is megrendezi a hagyományos Családi Napot és az Iciri-piciri Alumni Napot május 18-án a Nagyerdei Kultúrparkban a Debreceni Egyetem (DE). Jó hír, hogy a résztvevőket korlátlan számban tudják fogadni a szervezők. Jelentkezni május 14-én éjfélig lehet.
06 máj
Új típusú doktorképzés üzletemberek számára a Debreceni Egyetemen
Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetem Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskolája hirdette meg üzleti doktori képzését. A tervek szerint szeptemberben induló DBA (Doctor of Business Administration) programra mesterképzésben szerzett diplomával és üzleti vezetői gyakorlattal rendelkezők jelentkezhetnek majd.
06 máj
Állati jó Science Café
Miért ünnepeljük a kutyák születésnapját? – Az ember-állat kapcsolat antrozoológiai kutatása címmel Lovas Kiss Antal, a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar Társadalomtudományi Tanszék docense tart évadzáró előadást a Tudományos Igazgatóság ismeretterjesztő sorozatában.
06 máj
Új vezetői megbízást adtak át a Klinikai Központban
Május elsejétől Várkonyi István, az Infektológiai Klinika igazgatója látja el a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Központi Sterilizáló vezetői feladatait. Várkonyi István kinevezését pénteken vette át Szabó Zoltán professzortól, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnökétől.

Oldalak